Questa è la mia casa = Dit is mijn huis
Indien mogelijk geef je dit avondwoordje op de plaats waar de kinderen en jongeren het speelplein binnenkomen.
Giovanni Bosco groeide op in een arm gezin. Toch schaamde hij zich niet over zijn afkomst.
Dit lied gaat over de reis van het leven en hoe thuis niet altijd een fysieke plek is, maar vaak waar de mensen zijn die je liefhebt.
Inleiding
Met hoeveel mensen woon je thuis?
Wat is “jouw plaatsje” thuis en waarom is dat zo bijzonder?
Wat zorgt ervoor dat een “huis” een “thuis” wordt?
Hoe droom je je toekomstig huis?
… (vul gerust aan met vragen die passen bij het thema)
Wie op de plaats van het avondwoordje is toegekomen kan, indien het gesprek nog niet is afgelopen, nog even doorpraten. Als iedereen er is, speel je dit lied af (zonder het in te leiden >> de deelnemers aan je avondwoordje zullen wel vanzelf stilvallen). Het lied gaat over de reis van het leven en hoe thuis niet altijd een fysieke plek is, maar vaak waar de mensen zijn die je liefhebt.
Midden
Giovanni’s papa was een pachter. Dat wil zeggen dat hij als landbouwer op het land werkte dat niet het zijne was. Hij mocht in het huis wonen van de landeigenaar. Toch was hij ondernemend: in 1815 kocht hij een klein huisje (eerder een schuur) op een steenworp van het huis waar hij woonde. Hij wilde als zelfstandige beginnen. Helaas sloeg het noodlot toe: de papa van Giovanni overleed aan de gevolgen van en longontsteking. Zijn (tweede) vrouw Margherita stond er nu alleen voor. Zij betrok het schamele huisje en maakte er het beste van (je kunt een foto van het huisje tonen).
papa Melchiore (gestorven toen Giovanni 2 jaar oud was)
mamma Margherita
halfbroer Antonio
broer Giuseppe
Giovanni Bosco (°1815)
Giovanni’s grootmoeder langs vaders zijde woonde ook in
Wellicht weten we niet altijd wat de achtergrond is van de mensen met wie we omgaan. Dat is ook niet nodig. Zonder het misschien door te hebben, kunnen we elkaar – en de kinderen en jongeren van onze werking – een warme thuis bieden door open en gastvrij te zijn, door elkaar te aanvaarden, door begripvol te corrigeren …
Slot
“Home is whenever I’m with you”
Wat heb ik nodig om me thuis te voelen op het speelplein?
Wat kan ik doen zodat anderen zich thuis voelen bij mij?
Laat de deelnemers (eventueel met hun wandelmaatje) een tegeltje beschrijven met daarin een kernachtige zin die het “thuisgevoel” voor hen kenmerkt. Je kunt rustige achtergrondmuziek laten afspelen.