Het eerste avondwoordje werd gehouden door Don Bosco's moeder, Mamma Margherita. Don Bosco vond dit zo'n goed idee dat hij er een dagelijkse traditie van maakte.
Het was voor hem de ideale manier om op het einde van de dag nog een gedachte mee te geven aan de jongeren. Dat deed hij niet aan de hand van een lange preek of een geleerde toespraak: een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … waren voor hem al voldoende. Langer dan 2 à 3 minuten hoefde het vaak niet te duren. Don Boscowerkingen over heel de wereld hebben die traditie overgenomen … en zo ook wij van Bosco Base!
Je kan een Avondwoordje opbouwen aan de hand van vier puzzelstukken: Waar, Inhoud, Lied/tekst en Sfeer. Zorg er voor dat alle puzzelstukken op elkaar betrokken zijn. Een Avondwoordje is "voor elk wat WILS".
Waar
Welke plaats zorgt voor een extra dimensie bij wat je wil zeggen?
Heeft je werking de gewoonte om dat altijd op dezelfde plaats te doen, houd daar dan zeker rekening mee.
Als je wat meer vrijheid hebt, kan je heel wat kanten uit!
Inhoud
Welke gedachte wil je meegeven aan de deelnemers? Dat kan een waarde zijn, een persoon, een gevoel … Je kan de deelnemers ook iets laten doen.
Lied of tekst
Is er een lied dat of een tekst (gedicht, verhaal, quote …) die wat je wil meegeven anders en/of beter zegt? Wanneer je denkt dat zoiets een meerwaarde is, integreer het dan zeker!
Slot
Wat zorgt voor een passende sfeer? Een avondwoordje is immers de ideale afsluiter van een speelpleindag.
Een kaarsje, wat achtergrondmuziek, gedempt licht … zetten je ongetwijfeld een stuk verder op weg!